PTSD er en stresstilstand, hvor kroppen er i alarmberedskab som følge af et traume. Det kan være mange forskellige årsager, som har udløst traumet, men ofte vil man have det så fysisk og psykisk dårligt, at det kræver lægehjælp eller behandling hos en professionel psykolog eller psykiater.

Hårtab som følge af stress

Når kroppen er stresset gennem længere tid, så kan der ske det, at du begynder at tabe håret. Du lægger måske mærke til det, når du friserer dig, at der sidder flere hår på børsten end normalt, eller at du taber store hårtotter, som ligger på hovedpuden, når du vågner, eller på gulvet. Det kan være skræmmende at tabe håret, især når man er ung, men heldigvis findes der måder at løse det på. Har du lidt hårtab, så kan du henvende dig til Nordichair.com, som tilbyder hårtransplantationer, så du kan få dit hår tilbage. Mange foretrækker hårtransplantation i stedet for fx paryk efter hårtab. Vil du gerne have det bedre, kan fysisk motion være godt, når man lider af PTSD, for det får dig til at slappe mere af.

Lær at tage vare på dig selv

Det er vigtigt, at du lærer at tage vare på dig selv, når du lider af PTSD. Med hjælp fra en psykolog eller psykiater kan du få hjælp til at bearbejde traumet, så du kan få den tragiske eller uhyggelige oplevelse på afstand, og få en mere normal hverdag igen. PTSD er en belastende tilstand at være i, så det er sjældent noget, man kan håndtere selv – det skal man have hjælp til. Når man lider af PTSD bruger man så megen energi på at holde det ubehagelige traume fra døren, at man hele tiden undgå situationer, der minder om traumet. Man har typisk også svært ved at klare helt almindelige dagligdags ting som indkøb eller personlig pleje. For dine pårørende kan det være en skræmmende oplevelse at have et PTSD-ramt familiemedlem, som har det dårligt og måske ligefrem er selvmordstruet.

Har du et job hvor der er risiko for at få PTSD?

Nogle arbejdsmiljøer er mere stressende og risikofyldte end andre. Soldater, som udsendes i krig, har høj risiko for at udvikle PTSD, fordi de udsættes for pres, kampe og ofte bliver vidne til grimme oplevelser, hvor folk bliver slået ihjel. Det kan udløse PTSD og angst, hvor de bliver traumatiserede og lider af mareridt. En del fængselsbetjente er også udsat for et stort fysisk og psykisk pres, fordi de trues med tæsk eller overfaldes af de indsatte, og der er ofte et dårligt arbejdsmiljø i fængslerne. Selvom du som udgangspunkt føler dig som en stærk person med masser af overskud, så bør du nøje overveje, om det job du vælger kan risikere at udløse PTSD.

shuttle-dark