Omkring en procent af verdensbefolkningen lider af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD). Måske lyder det ikke af meget, men faktisk er det op til 50.000 danskere, som lider af sygdommen. De mange danskere har i flere tilfælde et arbejde, men det er svært at fastholde det. Nedenfor deler vi gode tips og tricks til at arbejde med PTSD.

PTSD på arbejdspladsen

Folk med PTSD har ikke overraskende en større tendens til at lægge sig syge på arbejdet. De er desuden mindre effektive på arbejdet. PTSD kan gøre det svært at koncentrere sig. Desuden kan sygdommen gøre det svært at sove om natten, og derfor kan folk med PTSD have svært ved at vedligeholde fokus på arbejdsopgaverne.

Heldigvis er der flere løsninger til netop denne udfordring. Først og fremmest, kan du overveje at tale med din chef om det er muligt med et mere fleksibelt arbejdsskema. Du kan prøve at organisere dit arbejdsområde, så du undgår at blive overvældet. F.eks. kan det gøres med et overskueligt worksystem i din arbejdsbil, eller et ryddeligt skrivebord. Netop en oprydning af dit arbejdsområde bør kunne hjælpe dig med at føle dig godt og sikkert tilpas.

PTSD i romantiske forhold

Dit liv uden for arbejdspladsen påvirker også din arbejdsgang. Det gælder især i romantiske forhold. Folk med PTSD har større sandsynlighed for at opleve problemer med ægteskabet end folk, der ikke lider af PTSD. Partnere kan blive stressede af at skulle døje med symptomer, kriser, eller økonomiske udfordringer, for blot at vælge nogle eksempler. Alt dette kan naturligvis have en indflydelse på forholdet.

Her er det vigtigt at den med PTSD er ærlig omkring sine behov, og at partnere er villige til at lytte og forstå. Din partner skal vide hvordan han eller hun kan hjælpe dig. Desuden kan det være en god ide at sætte sunde grænser og vedligeholde dem. Det kan f.eks. være omkring personligt rum eller tid alene. Ofte kan I få mere ud af forholdet ved at give begge plads til at tilbringe tid enten alene eller med andre personer. På den måde flyttes det konstante fokus på PTSD, og dermed tynger det ikke forholdet lige så meget.

Søg hjælp

Det er vigtigt at huske på at disse tips ikke er direkte psykologisk rådgivning. Det er tips og tricks, som har hjulpet andre personer. Du kan søge hjælp hos en psykolog enten alene eller med din partner. På samme tid kan din partner også få hjælp ved at gå til psykolog.

I dag er det blevet mindre tabu at søge hjælp. Faktisk behøver der ikke engang at være noget galt for at gå til en ekspert. Mange gange kan en psykolog eller parterapeut hjælpe med at forbedre områder før skaden er sket. På den måde kan du vedligeholde en sund hverdag på dit arbejde, med din partner og inden for andre aspekter af dit liv.

shuttle-dark