Teenagere, som udsættes for en traumatisk hændelse, kan udvise forskellige efterreaktioner og PTSD-symptomer. Det kan dog nogle gange være svært at gennemskue, hvor traumatiseret en teenager er, fordi teenageren samtidig befinder sig i en udviklingsfase, hvor der sker rigtig mange ting både fysisk og psykisk. Det kan derfor for en udenforstående forælder, pårørende, skolelærer eller andre, der møder teenageren i hverdagen være svært at skelne imellem, hvad der er almindelige humørsvingninger og teenageadfærd, og hvad der er PTSD-symptomer.
Voldsomme følelsesudbrud eller ligeglad
Nogle teenagere kan i den første tid efter den traumatiske hændelse reagere med voldsomme følelsesudbrud som grådanfald, aggressiv adfærd og voldsom vrede. Andre teenagere kan have svært ved at håndtere de stærke følelser og vælger i stedet at lukke helt ned for dem og være ’ligeglade’ med den traumatiske hændelse. Nogle teenagere kan også vælge at dulme følelserne med alkohol eller stoffer.
Tilbagetrækning og afvisning
Nogle teenagere kan trække sig tilbage og isolere sig fra omgivelserne. De kan blive fjerne i blikke og tavse, og de kan afvise at tale med nogen om den traumatiske hændelse. Teenageren ønsker ikke nogen omsorg fra forældrene, men vil bare gerne være i fred.
Koncentrationsbesvær og træthed
Den traumatiske hændelse kan forårsage, at teenageren kommer til at lide at koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer. Det kan give problemer i forhold til skolearbejdet og til at huske aftaler. Træthed er også en almindelig efterreaktion på en voldsom oplevelse.
Bekymringer og selvmordstanker
Teenageren kan ændre personlighed fra at have været en livsglad person til at blive meget bekymret over alting. Nogle teenagere kan også blive så depressive, at de får selvmordstanker, og her er de selvfølgelig meget vigtigt, at teenagerens nærmeste pårørende er opmærksom på dette, så teenageren kan komme i terapi som f.eks. kan være traumebaseret kognitiv terapi.