Det er forskelligt, hvordan børn reagerer på traumatiske begivenheder som f.eks. at miste en forælder, blive udsat for vold eller seksuelle overgreb, være vidne til vold, være involveret i en trafikulykke eller se andre mennesker blive slået ihjel. Men ofte sker der det, at børn udvikler PTSD, og det kan blandt andet føre til, at børn trækker sig fra andre mennesker og isolerer sig på værelset. Noget af det mest smertefulde ved at lide af PTSD er netop, at det ofte går ud over de sociale relationer. Børn med PTSD forsøger at undgå sammenhænge, som vækker minder om traumet, og mange mennesker eller pludseligt høje lyde er noget af det, som kan være svært for barnet at håndtere, og så reagerer det med angst og utryghed.

Genopdag de sjove ting i hverdagen

Barnet skal med psykologens og andre voksnes hjælp genopdage de sjove ting i hverdagen. Det kan være at begynde til fodbold og ridning igen og opdage, at det faktisk er sjovt at være sammen med kammeraterne eller ride på yndlingsponyen på rideskolen. Det kan også være at tage en tur til stranden en varm sommerdag sammen med en god ven eller tage over på legepladsen og lege med de andre børn. Det kan være at tage med til en børnefødselsdag, hvor der er mange andre børn, som barnet kan have en sjov dag sammen med. Hvis barnet kan lide at være ude i naturen, så kan det også være oplagt at begynde at gå til spejder. Der lærer man mange gode og praktiske ting, og man har det skægt sammen med andre børn, samtidig med at de voksne spejderledere sørger for, at der er trygge rammer. Det er under alle omstændigheder vigtigt, at barnet genvinder trygheden i hverdagen og forstår, at selvom det har været udsat for en traumatisk begivenhed, så kan det godt færdes i verden på en tryg måde alligevel.

Skæg og ballade til Halloween

Et af de skægge arrangementer for børn er Halloween, hvor de får lov til at klæde sig ud som spøgelser, trolde, hekse, skeletter, Dracula m.m., og de kan finde mange sjove og skræmmende halloween kostumer at tage på. Så går de rundt i kvarteret med kammeraterne og banker på døre og siger: „Ballade eller slik“. Begivenheden Halloween bliver fejret hvert år d. 31. oktober og kaldes Allehelgensaften. Ifølge folketroen kommer alle spøgelser, hekse og trolde frem denne aften og håner og spotter de helgener, som fejres Allehelgensdag (1. november). I Danmark har man siden 1998 fejret Halloween efter amerikansk forbillede, hvor børnene iklæder sig kostumer, og der udskæres græskarlygter, hvilket man både kan lære, når man går til spejder, eller man kan få en voksen til at vise sig, hvordan man gør.

shuttle-dark